Assalamualaikum dan salam hujung minggu semua. Di hujung-hujung minggu pasti berfikir-fikir nak masak apa untuk keluarga. Maklum la hari minggu je masa bersama keluarga yang panjang. Jika hari-hari masak memang tak tahu nak masak apa. Jadi buntu kan. So hari ni Zaza nak kongsikan satu resepi yang diperkenalkan oleh suami Zaza. Suami Zaza ni suka masak. So mula-mula dengar resepi ni agak pelik sebab tak pernah makan. Tapi Zaza cuba juga. Resepinya adalah Kari Kubis bersama udang.
Bahan-bahanya
- 1/2 kg Udang
- Sebiji Kubis
- Santan (satu biji kelapa)
- Serbuk Kari Ikan
- Bawang merah
- Bawang Putih
- Daun kari
- Garam
- Minyak
Cara-caranya
- Basuh dan toskan udang dan potong kubis jangan terlalu besar jangan kecil sangat.
- Potong bawang merah dan putih
- Bancuh serbuk kari dengan sedikit air sehingga sebati.
- Masukkan minyak masak lebih kurang 1 senduk ke dalam periuk, setelah panas tumis bawang yang di mayang tadi dan daun kari. Tunggu sehingga naik bau.
- Masukkan rempah kari yang dibancuh tadi. Kacau supaya ianya tidak hangit dan biarkan sehingga pecah minyak menandakan rempa telah masak.
- Masukkan santan biarkan mendidih dan masukkan kubis yang telah dipotong tadi.
- Setelah mendidih masukkan udang kemudian masukkan garam secukup rasa. Biarkan mendidih perlahan-lahan dengan api kecil.
- Siap untuk dihidang.Memang sedap gulai kubis ni.
Manis je dan kubisnya masih terasa segar dan rapuh. Cuba la. Pasti anda akan ulanginya lagi. Selamat mencuba.
Menu yang sangat ringkas dan pastinya lazat untuk dinikmati . Terima kasih atas perkongsian resepi ini. InsaaAllah bila nak masak nak akan cuba resepi ini.
ReplyDelete