Wednesday, October 22, 2014

Resepi Masak Lemak Cili Padi Pucuk Paku

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Kali ni Zaza nak share resepi masak lemak cili padi pucuk paku. Suami Zaza sangat suka dengan masak lemak cili api ni. Setakat seikat dua ikat tu dia sorang je boleh habis. Tambah-tambah lagi kalau pucuk paku tu biras Zaza yang kutip dari rumah dia. Memang segar bugar la. Terbaik dari ladang. Sedap tau. Jom kita masak.


Bahan-bahannya

  • 1 Ikat pucuk paku
  • 2 cawan santan
  • Sedikit ikan bilis atau udang kering
  • 10 biji cili padi
  • 2 biji bawang merah
  • 1/2 incci kunyit hidup
  • Garam

Cara-caranya

  1. Pucuk paku di bersihkan dan di tos
  2. Ikan bilis atau udang kering, cili apo, bawang merah di blend
  3. Masukkan bahan-bahan ini dalam periuk bersama santan
  4. Bila mendidih, masukkan pucuk paku, garam
  5. Tutup api dan siap untuk dimakan


Senang je kan. Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019-2501105 atau email annahbhouse@gmail.com untuk maklumat lanjut.