Assalamualaikum semua. Semalam suami balik beli ayam dan daging kambing. Bila tanya pada suami nak masak apa ayam tu, suami cakap buat Ayam Goreng Berempah. Sedap juga jika di makan panas-panas. Memang menu hari-hari adalah dari suami. Tak la buntu sangat nak memasak. So Zaza pun sediakan ayam goreng berempah dan akan goreng dekat-dekat suami nak balik. Ni resepinya Zaza kongsikan dengan semua.
Bahan-bahan:-
- 4 labu bawang merah
- 6 batang serai
- 2 tongkol lengkuas
- 3 sudu rempah kari ikan
- 3 sudu kunyit babas
- 5 sudu cili kering (blend)
- 5 helai daun kari 5 tangkai cili kering dipotong 3
- sedikit serbuk perasa
Cara Memasak:-
- Ayam dipotong 16/atau ikut suka. Bersihkan dan toskan.
- Perapkan ayam tadi bersama semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
- Panaskan minyak untuk "deep fry" dan goreng ayam tadi, api biar sederhana. Bila serdak agak kekuningan, tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus (*akak biarkan jek..ok laa..xda la hangus sangat...sedang sedap makan..hehe)
- Bila ayam dah masak, masukkan daun kari dan cili kering potong tadi.
- Tabur atas ayam bersama serdak tadi....tentu menyelerakan, lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.
Selamat mencuba ye kawan-kawan. daa
No comments:
Post a Comment
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019-2501105 atau email annahbhouse@gmail.com untuk maklumat lanjut.