Tuesday, October 28, 2014

Pesamah Daging

Assalamualaikum. Hai semua. Entry kali ni Zaza nak share resepi pesamah Daging. Pernah dengar tak? Suami Zaza pun tak tahu pesamah ni. Lain tempat lain kut namanya. Selalunya jika kenduri di kampung Zaza memang terkenal la pesamah ni. Menu utama dalam majlis tu. Jom kita tengok resepinya.


Bahan-bahan:

300 gm daging - bersihkan dan potong
5 tangkai cili kering*
5 tangaki cili merah*
* - dikisar
1 batang serai+
3 cm halia+
3 ulas bawang putih+
2 ulas bawang besar+
+ - dikisar
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
1/2 bungkus rempah kari daging
1 cawan pati santan
1/2 cawan kerisik - ditumbuk
Sedikit rempah tumis (1 1/2 cm kulit kayu manis, 3 kelopak bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih dan 3 biji buah pelaga)
Garam dan minyak secukupnya

Cara Menyediakan:


  1. Panaskan minyak tumis bahan kisar* dan rempah tumis hingga wangi.
  2. Masukkan daging dan air, tutup periuk supaya daging empuk.
  3. Masukkan bahan kisar+ diikuti rempah daging, pati santan kerisik, garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
  4. Biarkan hingga kuah pekat dan daging kelihatan bersalut.
Selamat mencuba yea.

No comments:

Post a Comment

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019-2501105 atau email annahbhouse@gmail.com untuk maklumat lanjut.