Friday, November 14, 2014

Resepi Kari Udang dengan Kacang Buncis

Assalamualaikum...

Resepi apa anda hari ini. Hari ni Zaza masak Kari udang dengan kacang buncis. Pernah makan tak? Sedap tau. Jom Zaza kongsikan dengan anda.


Bahan-bahannya

  • Udang 300 g
  • Kacang buncis
  • Rempah kari ikan
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Daun Kari
  • Santan (1/2 biji kelapa)
  • Garam
  • Minyak

Cara-caranya

  1. Bersihkan udang dan toskan. Potong kacang buncis menyerong. Mayangkan 2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih. Bersihkan.
  2. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bawang yang di mayang berserta daun kari sehingga naik bau.
  3. Bancuhkan 3 ke 4 sudu rempah kari dengan air (Jangan terlalu cair. Agak-agak je) dan tuang ke dalam periuk. Biarkan sehingga pecah minyak menandakan rempah dah masak.
  4. Setelah pecah minyak masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
  5. Masukkan udang dan kacang buncis dan biarkan mendidih perlahan.
  6. Masukkan garam secukup rasa.
  7. Didihkan seketika
  8. Tutup api dan siap untuk di hidang.


Ringkas kan. Senang je simple. Sayur pun dah ada. tak perlu nak masak 2 3 jenis kan.

No comments:

Post a Comment

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019-2501105 atau email annahbhouse@gmail.com untuk maklumat lanjut.