Assalamualaikum...
Resepi apa anda hari ini. Hari ni Zaza masak Kari udang dengan kacang buncis. Pernah makan tak? Sedap tau. Jom Zaza kongsikan dengan anda.
Bahan-bahannya
- Udang 300 g
- Kacang buncis
- Rempah kari ikan
- Bawang merah
- Bawang putih
- Daun Kari
- Santan (1/2 biji kelapa)
- Garam
- Minyak
Cara-caranya
- Bersihkan udang dan toskan. Potong kacang buncis menyerong. Mayangkan 2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih. Bersihkan.
- Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bawang yang di mayang berserta daun kari sehingga naik bau.
- Bancuhkan 3 ke 4 sudu rempah kari dengan air (Jangan terlalu cair. Agak-agak je) dan tuang ke dalam periuk. Biarkan sehingga pecah minyak menandakan rempah dah masak.
- Setelah pecah minyak masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan udang dan kacang buncis dan biarkan mendidih perlahan.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Didihkan seketika
- Tutup api dan siap untuk di hidang.
Ringkas kan. Senang je simple. Sayur pun dah ada. tak perlu nak masak 2 3 jenis kan.
No comments:
Post a Comment
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019-2501105 atau email annahbhouse@gmail.com untuk maklumat lanjut.