Sunday, November 23, 2014

Resepi Kuah Rojak

Assalamualaikum..

Sabtu lepas Zaza ada buat kuah rojak. Hasil berguru dengan kakak ipar. Memang sedap la. Boleh berniaga tau.  Jom Zaza kongsikan resepi.



Bahan-bahannya:

  • 23 biji cili kering
  • Kicap satu botol
  • 2 inci Belacan
  • 2 Senduk Gula Merah
  • 2 Senduk Gula putih
  • Asam jawa (ukur ibu jari tangan)
  • Biji Lenga


Cara-caranya:

  1. Buang biji cili kering. Pastikan ianya tiada langsung biji. Bersihkan dan toskan
  2. Masukkan cili kering, belacan, gula merah, gula putih dan air asam jawa. 
  3. Tuangkan kicap yang sebotol tadi jangan habiskan, tinggalkan lebih kurang dalam seinci lebihan kicap di dalam botol.
  4. Blend kan kesemua bahan sehingga hancur dan sebati.
  5. Kemudian masak di dalam kuali atau periuk dengan api perlahan. Jika nak api kuat boleh tapi perlu selalu kacau.
  6. Setelah mendidih dalam 4 ke 5 kali tutup api. Taburkan biji lenga dan gaul hingga sebati.
  7. Dah siap. Boleh makan dengan mangga ke apa-apa la yang anda suka.


Selamat mencuba...

1 comment:

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019-2501105 atau email annahbhouse@gmail.com untuk maklumat lanjut.