Assalamualaikum..
Sabtu lepas Zaza ada buat kuah rojak. Hasil berguru dengan kakak ipar. Memang sedap la. Boleh berniaga tau. Jom Zaza kongsikan resepi.
Bahan-bahannya:
- 23 biji cili kering
- Kicap satu botol
- 2 inci Belacan
- 2 Senduk Gula Merah
- 2 Senduk Gula putih
- Asam jawa (ukur ibu jari tangan)
- Biji Lenga
Cara-caranya:
- Buang biji cili kering. Pastikan ianya tiada langsung biji. Bersihkan dan toskan
- Masukkan cili kering, belacan, gula merah, gula putih dan air asam jawa.
- Tuangkan kicap yang sebotol tadi jangan habiskan, tinggalkan lebih kurang dalam seinci lebihan kicap di dalam botol.
- Blend kan kesemua bahan sehingga hancur dan sebati.
- Kemudian masak di dalam kuali atau periuk dengan api perlahan. Jika nak api kuat boleh tapi perlu selalu kacau.
- Setelah mendidih dalam 4 ke 5 kali tutup api. Taburkan biji lenga dan gaul hingga sebati.
- Dah siap. Boleh makan dengan mangga ke apa-apa la yang anda suka.
Selamat mencuba...
Sedapnya kuah rojak.. kalau colet.. sedap bangat.. hehehehe
ReplyDeleteayah, sayangi lah kami