Tuesday, November 11, 2014

Resepi Sayur Pucuk Masak Lemak

Assalamualaikum dan selamat petang semua. Hari ni Zaza nak kongsikan resepi Sayur Pucuk Masak Lemak bersama suun dan cendawan hitam kering. Resepinya adalah:


Bahan-bahannya:


  • 3 batang sayur pucuk/ tauhu kering - direndam hingga lembut, kemudian dipotong 2 inci
  • Secekak suun - direndam hingga lembut, kemudian dipotong 2 inci
  • 6 kuntum bok nee (cendawan hitam kering) - direndam hingga lembut, kalau besar boleh dipotong2
  • Sedikit Kim Chan - direndam hingga lembut
  • 1 kotak kecil santan pekat
  • Semangkuk santan cair (Semangkuk air + sesudu santan pekat tadi)
  • 2 biji kentang - di belah 6
  • 2 biji cili merah - dipotong serong
  • Garam

Bahan Tumbuk Lumat:


  • Sejemput ikan bilis
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar - saiz sederhana

Cara-caranya:


  1. Masukkan santan cair, bahan tumbuk dan kentang ke dalam periuk. Masak hingga kentang empuk.
  2. Masukkan semua sayur-sayuran dan cili merah. Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan santan pekat, garam dan serbuk perasa. Masak hingga mendidih.
  4. Masukkan suun. Gaul rata hingga suun lembut.
  5. Tutup api. Hidangkan.
Selamat mencuba yea.

No comments:

Post a Comment

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019-2501105 atau email annahbhouse@gmail.com untuk maklumat lanjut.