Assalamualaikum dan selamat petang semua. Hari ni Zaza nak kongsikan resepi Sayur Pucuk Masak Lemak bersama suun dan cendawan hitam kering. Resepinya adalah:
Bahan-bahannya:
- 3 batang sayur pucuk/ tauhu kering - direndam hingga lembut, kemudian dipotong 2 inci
- Secekak suun - direndam hingga lembut, kemudian dipotong 2 inci
- 6 kuntum bok nee (cendawan hitam kering) - direndam hingga lembut, kalau besar boleh dipotong2
- Sedikit Kim Chan - direndam hingga lembut
- 1 kotak kecil santan pekat
- Semangkuk santan cair (Semangkuk air + sesudu santan pekat tadi)
- 2 biji kentang - di belah 6
- 2 biji cili merah - dipotong serong
- Garam
Bahan Tumbuk Lumat:
- Sejemput ikan bilis
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar - saiz sederhana
Cara-caranya:
- Masukkan santan cair, bahan tumbuk dan kentang ke dalam periuk. Masak hingga kentang empuk.
- Masukkan semua sayur-sayuran dan cili merah. Masak hingga mendidih.
- Masukkan santan pekat, garam dan serbuk perasa. Masak hingga mendidih.
- Masukkan suun. Gaul rata hingga suun lembut.
- Tutup api. Hidangkan.
Selamat mencuba yea.
No comments:
Post a Comment
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019-2501105 atau email annahbhouse@gmail.com untuk maklumat lanjut.