Saturday, November 15, 2014

Resepi Kek Gula Hangus Kukus

Assalamualaikum..

Nak kngsi resepi Kek Gula Hangus Kukus ni. Dah 2 kali buat minggu ni. Macam senang je kan. Memang senang asalkan kita mahu. Jom tengok resepinya


Bahan2 : 

Gula hangus- buat yang ni dulu sebelum bancuh adunan
2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega 

Cara:

Masukkan gula dalam kuali atau periuk bukak api sederhana kecil... sentiasa kacau-kacau gula sampai larut sampai warna jadi keemasan macam madu.. kalau jadi kearangan, buang je la...konpem tak jadi nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula tu hangit 

Langkah kedua

Masukkan air panas dalam gula tadi... AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau tak berhati-hati, sebab gula tu macam meletup-letup skit nanti... pastu gula tadi akan jadi macam ketul-ketul sikit bila masuk air... cairkan semula... bila dah cair semua, masukkan mentega..biarkan larut... tutup api dan sejukkan 

Bahan lain: 

7 biji telur saiz A 
2 cawan tepung gandum 
1/2 tin susu pekat manis\
2 sudu teh soda bikarbonat 
1 sudu teh baking powder 
1 sudu teh esen vanila 

cara: 

Pukul telur sampai kembang (blend pun boleh..guna mixer pun boleh) pastu masukkan susu pekat dan mix  lagi sampai sebati masukkan pulak esen vanila pastu ayak tepung gandum + soda + baking powder masukkan dalam adunan..teruskan mix last sekali, masuk la gula hangus yangg dah sejuk tadi... mix lagi! Kukus selama 1- 1 1/4 jam. Biarkan sejuk sebelum potong (untuk dapatkan potongan yang cantik dan berlubang, belah kek di tengah, kemudian tengok arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut)

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019-2501105 atau email annahbhouse@gmail.com untuk maklumat lanjut.